Terug

Waarschuwingen

tekstballon-uitroepteken'Dat zal mij niet gebeuren, dacht ik altijd. En dat ik er toch ingetrapt ben, voelt behoorlijk stom'  

Dagelijks krijgt de AFM meldingen van mensen die via internet of telefonisch zijn opgelicht. Veel meldingen gaan over boilerrooms. Hierbij word je door een gladde verkoper gebeld met een ‘interessant’ beleggingsvoorstel. Ook via Facebook weten de oplichters de consument te bereiken. Via nepadvertenties met aanprijzingen om te beleggen in bijvoorbeeld crypto’s. Wees voorzichtig met het achterlaten van je gegevens. De kans is namelijk groot dat je dan gebeld wordt met een mooi voorstel om in korte tijd veel geld te verdienen.

De AFM adviseert om niet in te gaan op dit soort beleggingsvoorstellen. Meldingen over vooraf geld betalen om een lening te kunnen krijgen, komen ook nog geregeld voor. Mensen die dringend geld nodig hebben en nergens anders terecht kunnen, worden hier de dupe van. En dan zijn er de phishing-mails die zogenaamd afkomstig zijn van een bekende, of zelfs jouw eigen, bank. Deze mails kunnen voor veel ellende zorgen als je eenmaal op de link klikt.

Hoe voorkom je dat je wordt opgelicht? Wees kritisch en herken de signalen.

Alle onderwerpen over waarschuwingen

Vooraf betalen voor lening

Ponzi- en piramidefraude

Informatie delen

Delen via: deel